Hlíva ústřičná – elixír věčného mládí

img
26. 12. 2022

Patří sice mezi dřevokazné houby parazitující na listnatých stromech, pro člověka však má hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) celou řadu prokazatelných příznivých účinků. Díky léčivým látkám uloženým v plodnicích si dokonce vysloužila přezdívky zázračná houba či elixír mládí.

Hlívu ústřičnou, která roste od října do prosince, můžeme poznat podle hladkého klobouku šedé, šedomodré či šedofialové barvy, která připomíná ústřice. Klobouk může měřit 40 až 200 milimetrů, je vějířovitý, má vysoké bílé až šedivé lupeny, které se sbíhají k noze houby. Ta je bílá, tuhá a krátká. Někdy dokonce téměř chybí. V případě, že panují mírnější teploty, je možné ji nalézt i v zimě. Objevuje se především na kmenech a pařezech různých druhů listnatých stromů. Roste v hojných trsech a tvoří střechovité útvary. Vzhledem k době jejího růstu je téměř nemožné si ji splést s jedovatým druhem hub.

Tato houba je rozšířena především v mírném klimatickém pásu, v jihoasijských zemích se však podařilo vypěstovat její tropickou odrůdu. Pěstovat ji uměle je možné na slámě, kukuřičných vřetenech a na různých dřevinách. Největším světovým producentem hlívy je Čína následovaná jihoasijskými zeměmi. Evropským státům v pěstování hlívy vévodí Itálie, Francie a Maďarsko.

Čtěte také:

Hlíva ústřičná na víně

Zázračná houba pomáhá proti rakovině a stárnutí

Přestože se u nás hlíva ústřičná dostává do středu zájmu až v posledních desetiletích, v Číně znají její blahodárné účinky už více než dva tisíce let. V tomto tradičním společenství ji využívali k přípravě tinktur a mastí, které sloužily na podporu obranyschopnosti organismu.

Hlíva ústřičná totiž obsahuje glukany, což jsou látky, které posilují imunitu, napomáhají při onemocněních jater, chřipkových virózách a zachycují volné radikály, a vlákninu. Ta podporuje činnost střev a zamezuje některým poruchám metabolismu.

Hlíva ústřičná snižuje hladinu cholesterolu

Příznivé účinky hlívy ústřičné využijí alergici, astmatici, diabetici i kardiaci. Díky vysokému obsahu ve vodě nerozpustných polysacharidů totiž pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, tuku i kyseliny močové. Přestože je cholesterol pro naše tělo nezbytný, pomáhá totiž zpracovávat tuky a je stavební jednotkou, pokud jeho koncentrace v krvi přesáhne hranici 2 – 2,39 gramu na litr, začíná být nebezpečný. Může totiž způsobovat srdečně-cévní choroby, které jsou příčinou více než poloviny všech úmrtí v České republice.

Lidskému tělu hlíva ústřičná pomáhá i tím, že zvyšuje tvorbu červených krvinek (erytrocytů) mimo kostní dřeň. Erytrocyty jsou nejpočetnější složkou krve a slouží k přenosu kyslíku z plic ke tkáním. Dále napomáhá udržování stálého pH krve.

Hlíva ústřičná si umí poradit i s bolestí břicha

„Zázračná houba“ je prospěšná i pro lidi s nemocnými játry, ledvinami a slinivkou. Onemocnění jater se projevuje tmavou močí, nepřirozeně zabarvenou stolicí, nevolností, neurčitými pocity tlaku v břiše a únavou. Poškození jater se může projevit také velkou změnou tělesné hmotnosti, krvácení při vyměšování a poruchami spánku. Nemoci ledvin doprovází nechutenství, křeče dolních i horních končetin, brnění prstů, snížená schopnost koncentrace a svědění kůže. Nechutenství, apatie a únava rovněž patří mezi příznaky problémů se slinivkou břišní. Dále se objevují bolesti břicha po jídle, nadýmání a průjmy. Při těchto onemocněních také dochází k velkému úbytku tělesné hmotnosti. Hlíva ústřičná však zlepšuje metabolismus a regeneruje vnitřní orgány, a tak může těmto pacientům pomoci.

Elixír mládí potlačuje příznaky stárnutí

Jak napovídá přezdívka elixír mládí, hlíva ústřičná potlačuje příznaky stárnutí, příznivě působí na krevní tlak a zmírňuje únavu. Hlíva rovněž syntetizuje terpeny, které jsou známé svou vysokou antibiotickou a především protirakovinnou činností. Obsahuje spoustu cenných látek a vitamínů, čímž posiluje imunitu a pomáhá uvolňovat škodlivé látky z těla. Může tak zabránit zánětlivým a virovým onemocněním. Napomáhá i při léčbě plísňových chorob a ekzémů.

V hlívě ústřičné se rovněž nacházejí látky ze skupiny statinů, které se využívají při léčbě zvýšené hladiny lipidů (tuků) v krvi. V sušině jich obsahuje 0,4 až 2,7 procenta.

Léčí popáleniny, hemoroidy i bércové vředy

Hlíva pomáhá také lidem s kloubovými a kožními onemocněními. Využívá se při léčbě popálenin, zánětů, hemoroidů a bércových vředů. Aby toho nebylo málo, tato houba chrání i před účinky ultrafialového a radioaktivního záření.

Hlíva ústřičná je pochoutkou i lékem

„Zázračná houba“ ale může pomoci i pacientům trpícím aterosklerózou neboli arteriosklerózou. Při tomto onemocnění dochází k ukládání tukových látek do stěny tepny, které tím pádem začnou kornatět. Stěna tepny se začíná zužovat a omezí se její pružnost. Vzhledem k tomu, že dojde ke snížení průtoku krve, přestanou být orgány dostatečně zásobeny kyslíkem. Tento problém může vést až k infarktu myokardu nebo cévní příhodě mozkové. Riziko onemocnění zvyšuje příliš velký příjem tučné potravy, obezita a kouření.

Houba s celou řadou možností přípravy

V kuchyni je tato velice chutná houba využitelná téměř jakkoli. Sušené plodnice v prášku se přisypávají do čajů a polévek, čerstvá hlíva se připravuje stejně jako ostatní houby – přidává se do omáček, polévek či pod maso. Osvědčeným receptem je také přidávat hlívu do salátů. Díky řadě příznivých účinků na lidské zdraví je skvělým pokrmem v jakékoli formě. Prospěšná je sušená, čerstvá a dokonce také sterilovaná. Doporučená dávka je dvakrát denně 250 miligramů prášku hlívy ústřičné. Prášek získáme rozdrcením v kuchyňském robotu nebo klasicky v hmoždíři. Nejdříve je však třeba houbu vysušit zhruba patnáct minut při teplotě 40 stupňů Celsia. Pozitivní je, že hlívou není možné se předávkovat. Neplatí však, že čím více, tím lépe. Nadbytečné množství tělo nijak nevyužije.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Zpracování hlívy ústřičné

Čerstvé houby si dopřáváme hlavně v létě a na podzim, kdy houbařská sezóna vrcholí. Neznamená to však, že po zbytek roku musíme jíst jen houby sušené. Existuje totiž několik dalších a obvykle i mnohem chutnější...

Zavařování hub

Abychom nemuseli houbovou nadílku jíst pár týdnů v kuse, můžeme si je usušit, zamrazit, anebo zavařit. Protože houby mají nízký obsah cukru, tuku a spoustu minerálních látek i stopových prvků, spousta lidí je v...

Glukany a jejich vliv na zdraví

Glukany jsou přírodní větvené polysacharidy, které vyživují makrofágy, mikrofágy, leukocyty a lymfocyty, tedy buňky obranyschopnosti organismu. V přední linii obranných mechanismů organismu stojí makrofágy, kte...

Beta glukan – posilovač imunity

Beta 1,3 – D glukan (dále jen beta glukan) je unikátní přírodní polysacharid, jehož účinek se v lidském těle projevuje na různých úrovních. Jeho nejprospěšnější funkcí je aktivování makrofágů, obranných buněk, ...

Zpracování hlívy ústřičné

Čerstvé houby si dopřáváme hlavně v létě a na podzim, kdy houbařská sezóna vrcholí. Neznamená to však, že po zbytek roku musíme jíst jen houby sušené. Existuje totiž několik dalších a obvykle i mnohem chutnější...

Zavařování hub

Abychom nemuseli houbovou nadílku jíst pár týdnů v kuse, můžeme si je usušit, zamrazit, anebo zavařit. Protože houby mají nízký obsah cukru, tuku a spoustu minerálních látek i stopových prvků, spousta lidí je v...

Kuřecí prsa s hlívou ústřičnou

Kuřecí prsa s hlívou ústřičnou – přísady:

Palačinky s hlívou ústřičnou

Palačinky s hlívou ústřičnou – přísady:

Hlíva ústřičná na topince

Pikantní hlíva ústřičná na topince – přísady:

Játra s hlívou ústřičnou

Játra s hlívou ústřičnou – přísady:

Glukany a jejich vliv na zdraví

Glukany jsou přírodní větvené polysacharidy, které vyživují makrofágy, mikrofágy, leukocyty a lymfocyty, tedy buňky obranyschopnosti organismu. V přední linii obranných mechanismů organismu stojí makrofágy, kte...

Beta glukan – posilovač imunity

Beta 1,3 – D glukan (dále jen beta glukan) je unikátní přírodní polysacharid, jehož účinek se v lidském těle projevuje na různých úrovních. Jeho nejprospěšnější funkcí je aktivování makrofágů, obranných buněk, ...

Probiotika a prebiotika

Probiotika a prebiotika. Názvy jsou to sice velice podobné, ve skutečnosti se však jedná o dva rozdílné pojmy. Společné mají to, že pro správné fungování našeho zažívání jsou probiotika i prebiotika naprosto ne...

Oslabená imunita – jak s ní bojovat?

Trpíte častými infekčními nemocemi a uzdravujete se jen pomalu? Často se vám onemocnění vrací a jsou vleklá? Antibiotika vám nezabírají? Jste bledí a pohublí? Máte nezvykle zvětšené lymfatické uzliny, játra a s...

Hlíva ústřičná a další druhy hlívy

Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, která je elixírem zdraví a mládí. Hlíva parazituje na živinách listnatých stromů. Tato houba je nejen označována za posilovač imunity, ale také je lahodnou pochoutkou...